Netaş, Aselsan ve Argela ortaklığıyla 4.5G haberleşmede milli yazılım ve donanım bileşenlerinin geliştirilerek mobil haberleşme teknolojilerine yönelik dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle yürütülen ULAK projesi ilk siparişlerini aldı. Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, ULAK konsorsiyumunun üyesi olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek önemli bir parçası oldukları ULAK projesinde alınan bu ilk siparişlerin Türkiye’nin mobil pazarda güçlenmesinin ve 5G yol haritasının belirlenmesinin önemli bir işareti olduğuna dikkat çekti.
Netaş, Aselsan BTK, SSM ve operatörlerin bir araya gelerek gerçekleştirdiği 27 Şubat 2017’de Mobile World Congress Barcelona’da yapılan imza töreninde Türkiye’nin milli 4.5G projesinin ilk siparişleri hayata geçirildi. İmza töreni Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka’nın katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’de faaliyet gösteren 3 operatörden alınan 250’şer tane baz istasyonu ile ilk siparişlerini alan ULAK projesi, mobil iletişimde Türkiye’yi geleceğe taşıma taahhüdünü güçlendirdi.
Netaş CEO’su C. Müjdat Altay: “ULAK ile Türkiye’yi mobil geleceğe taşıyoruz”
Türkiye’nin ve bölgenin bir numaralı sistem entegratörü olma vizyonuyla Türkiye’nin dijital dönüşümüne ve modernizasyonuna öncülük eden Netaş CEO’su C. Müjdat Altay, Ulak’ın aldığı siparişlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Netaş olarak, ülkemize büyük katkı sağlayacak olan ULAK 4.5G baz istasyonunu Aselsan ve Argela ile birlikte geliştirmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin mobil alanda da dünya ile yarışacak yeteneklere sahip olmasına katkıda bulunan ULAK konsorsiyumundaki ortaklarımız Aselsan ve Argela’yla büyük bir sinerji yakaladık ve birleştirdiğimiz güçlerimizi Türkiye’nin dijital geleceğini inşa etmek için kullanıyoruz.
Netaş olarak, Telekom alanında operatörlerle yaptığımız çalışmaları daha da çeşitlendirirken, teknoloji üreticisi kimliğimizle iş zekası projeleri yapmaya başladık. Türkiye’de 3G lisanslarının henüz verildiği 2008 yılında, kendi kaynaklarımızla başladığımız 4G geliştirme çalışmalarımız neticesinde, ULAK projesi kapsamında 4.5G ürününün Temel Bant Ünitesini (Base Bant Unit) LTE-Advanced Sürüm 11’e uygun olarak geliştirdik. Bu projeye başladığımız günden itibaren 4.5G’de çok önemli kazanımlar elde ettik. Bugün Türkiye’nin en kapsamlı 4.5G laboratuvarına ve deneyimli ekibine sahibiz. 4.5G birikim ve altyapımızı kullanarak 5G teknolojisini Türkiye’de geliştirmek için hızla çalışıyoruz. Bugün ULAK’ın aldığı ilk siparişin çok hayırlı bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Bu adım, umuyoruz ki Türkiye’nin 5G haritasına da ışık tutacaktır”.
Netaş’ın, 5G Altyapı Birliği’nin de bir üyesi olarak, geleceğin mobil ve sabit haberleşme sistemlerine yön vermek için kurulan Avrupa Teknoloji Platformu NetWorld2020’nin yönetim kurulu üyesi seçildiğini de hatırlatan C. Müjdat Altay, Türk bayrağı altında dünyanın en önemli teknoloji firmalarıyla birlikte çalışmalar sürdürdüklerini belirtti.