ÖZET

Aydem Elektirik Dağıtım A.Ş.’nin, bilgisayar ve ağ teknolojilerini entegre şekilde kullanarak meydana getirdiği yönetilebilir akıllı şebeke altyapısı, işletmedeki operasyonel verimliliği önemli ölçüde artırdı.

İŞ PROBLEMİ

Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş’nin klasik şebekelerden akıllı şebekelere geçmesindeki en büyük etken, elektrik geçişleri sebebiyle fazla ısınan kablolarda yaşanan kayıplar ve bu kayıpların mevcut tesislerdeki üretimi sınırlamasıydı.

NEDEN NETAŞ

Netaş ile bilişim teknolojileri alanında uzun yıllardır güvenilir bir işbirliği sürdüren Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş. bu proje özelinde de Netaş’ı tercih etti. Bu tercihin başlıca sebepleri olarak, tecrübeli ekiplerin ihtiyaçları çok iyi analiz etmesi ve Netaş’ın muhtemel ek taleplere esnek yapısı olarak gösterebiliriz.

STRATEJİK YAKLAŞIM ve ÇÖZÜM

Netaş’ın Aydem için hayata geçirdiği OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) Projesi, kısa sayılabilecek bir süre içerisinde büyük bir başarıya ulaştı.

Projede, 21 bin adet yeni nesil sayaç, 12 bin adet haberleşme ünitesi, 9 bin adet panonun uzaktan okunmasını sağlayabilecek yazılım ve donanım ile en az 100 bin ölçü noktasının uzaktan okunmasını destekleyecek yazılım altyapısı bu proje ile birlikte kullanılmaya başlandı.

Kurulan sistem sayesinde, sayaçlarda yer alan veriler GSM operatörlerinin veri haberleşme sistemleri üzerinden merkezde bulunan veri tabanlarına yazılmaya başlandı; verilerin raporlanması, verilerin anlık olarak Felaket Kurtarma Merkezi’ne (FKM) iletilmesi, tüm sistemin güvenliğinin sağlanması ve gerekli durumlarda FKM’nin devreye alınması da yine bu proje sayesinde hayata geçen sistem özellikleri oldu.

SONUÇ

Netaş, Aydem Elektrik Dağıtım için geliştirdiği Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) projesiyle, kısa sayılabilecek bir sürede kendini ispatlayarak başarıya ulaştı. Aydın, Denizli ve Muğla illerinde elektrik dağıtım işini yürüten ve Bereket Enerji bünyesinde faaliyet gösteren Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından kullanılan bu yeni sistem sayesinde, yaklaşık 21.000 sayaç uzaktan okunabilirken, aynı zamanda sayaçların takibi de yapılabiliyor. Şebekede meydana gelen küçücük bir arıza bile otomatik olarak anında merkeze ulaşıp, sorun en kısa sürede çözülüyor.

 PROJENİN SÜRESİ

2013 OCAK ayında başladı, 1 yıl geliştirme proje geliştirilme süreci oldu, iki yıl boyunca da yaygınlaşması üzerine çalışmalar devam ediyor.

PROJEYE ENTEGRE EDİLEN NETAŞ SİSTEMLERİ

  • NETAŞ OSOS Yazılımı
  • Haberleşme Ünitesi
  • Sayaç
  • Akıllı Pano

Benzer İçerikler

Tüm Hakları Saklıdır – © Netaş Telekomünikasyon A.Ş. 2020